Musztarda

Wśród musztard Clovis wyodrębniamy trzy główne rodziny musztard: musztardy Dijon, musztardy gruboziarniste - w starym stylu i musztardy aromatyzowane. Do ich produkcji używa się dwóch odmian nasion gorczycy:

  • gorczyca brązowa - nośnik aromatu, ostra i główny składnik musztardy Dijon
  • gorczyca biała - słodsza i łagodniejsza, używana głównie w musztardach angielskich   lub amerykańskich

Klasyczne proporcje składników musztardy to: jedna trzecia nasion gorczycy, jedna trzecia octu, jedna trzecia wody, sól. Nasiona gorczycy są oczyszczane, w zależności od rodzaju gorczycy, moczone, kruszone, przesiewane, odpowietrzane, podgrzewane. Wykonanie zawsze takiego samego produktu nie jest łatwe, ponieważ materiał roślinny nie jest powtarzalny. Tradycyjne musztardy z Reims, o gładkiej konsystencji lub gruboziarniste wzbogacane są dodatkami takimi jak curry, tymianek, cytryna, papryczka Espelette, zielony pieprz i wiele innych. Podkręcą smak Waszych ulubionych potraw, nadadzą im nowego charakteru i blasku.

Cena regularna 16,00 zl
Cena regularna 16,00 zl Wyprzedane
Cena regularna 16,00 zl Wyprzedane
Cena regularna 16,00 zl
Cena regularna 16,00 zl
Cena regularna 16,00 zl

STAY UP TO DATE

Submit your email to get updates on products and special promotions.