Musztarda
Wśród musztard Clovis wyodrębniamy trzy główne rodziny musztard: musztardy Dijon, musztardy gruboziarniste - w starym stylu i musztardy aromatyzowane. Do ich produkcji używa się dwóch odmian nasion gorczycy:
- gorczyca brązowa - nośnik aromatu, ostra i główny składnik musztardy Dijon
- gorczyca biała - słodsza i łagodniejsza, używana głównie w musztardach angielskich lub amerykańskich
Klasyczne proporcje składników musztardy to: jedna trzecia nasion gorczycy, jedna trzecia octu, jedna trzecia wody, sól. Nasiona gorczycy są oczyszczane, w zależności od rodzaju gorczycy, moczone, kruszone, przesiewane, odpowietrzane, podgrzewane. Wykonanie zawsze takiego samego produktu nie jest łatwe, ponieważ materiał roślinny nie jest powtarzalny. Tradycyjne musztardy z Reims, o gładkiej konsystencji lub gruboziarniste wzbogacane są dodatkami takimi jak curry, tymianek, cytryna, papryczka Espelette, zielony pieprz i wiele innych. Podkręcą smak Waszych ulubionych potraw, nadadzą im nowego charakteru i blasku.